#1 2009-07-20 18:22:59

von Munchhausen

Ojciec założyciel

3521182
Call me!
Skąd: Kłodzko
Zarejestrowany: 2008-09-09
Posty: 573
Punktów :   
WWW

Kącik kulinarny

Na początek parę prostych przepisów.

Suchary.

Mąkę mieszamy z wodą, aż powstanie ciasto ładnie odchodzące od ręki. Jak chcemy zrobić z wypasem, to można dodać nieco soli i łyżkę smalcu. Rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy w prostokąty, które następnie nakłuwamy widelcem (no chyba że zdobędziemy na Jankesach wycinarki do sucharów).
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 150st. lub w żarze ogniska na płaskim kamieniu lub w popiele.


Suszone mięso.

Najlepsze jest do tego mięso wieprzowe lub wołowe, ważne żeby nie było tłuste (karczek się nie nadaje).
Wycinamy zgrabne kotlety, które rozklepujemy na grubość ok. 0,5cm i tniemy w paski. Posypujemy solą, a w wersji wypasionej też innymi przyprawami. Podsuszamy w piekarniku w temperaturze ok. 100 st. przez ok. 1,5 godziny. Później suszymy mięso w suchym przewiewnym miejscu przez kilka dni - można np. dać do płóciennego woreczka i zawiesić na balkonie, albo rozłożyć na kaloryferze.
Po odparowaniu wody mięso jest bardzo lekkie a przy tym kaloryczne i można je przechowywać miesiącami.


Kukurydza, wersja pierwsza.

Kolbę kukurydzy obieramy, nabijamy na patyk i pieczemy przy ognisku (ważne żeby nie smalić jej płomieniami, bo się spali). Jak ziarna zmiękną, można jeść


Kukurydza, wersja druga.

Odchylamy liście kukurydzy (nie odrywamy), wyrywamy włoski z kolby. Liście moczymy wodą, owijamy nimi z powrotem kolbę i pieczemy w żarze ogniska.


Zupa sucharowo-mięsna na winie.

Wrzucamy do gara suchary, suszone mięso i co się nawinie Gotujemy. Jeśli nie wrzuci się jakichś dziwnych rzeczy, efekt zazwyczaj bywa zjadliwy


http://csaregiment.pl/ nowa strona i forum 14th Louisiana

Offline

 

#2 2009-07-20 21:48:37

Greywolf

Mistrz ciętej riposty

4811975
Call me!
Skąd: k/Warszawy
Zarejestrowany: 2009-02-20
Posty: 801
Punktów :   

Re: Kącik kulinarny

Hmm. Przepisy świetne, ale żona mnie wywali przez okno jak powieszę worek z mięsem na balkonie Pies chyba tego nie wytrzyma


Hurrah! Hurrah!
For Southern rights, hurrah!
Hurrah for the Bonnie Blue Flag that bears a single star.

Offline

 

#3 2009-07-20 22:17:07

von Munchhausen

Ojciec założyciel

3521182
Call me!
Skąd: Kłodzko
Zarejestrowany: 2008-09-09
Posty: 573
Punktów :   
WWW

Re: Kącik kulinarny

Aż tak źle nie jest, po dwóch godzinach suszenia w piekarniku z tych pasków mięsa robią się suche wióry. To prawda pies może mieć problemy, ale żonie na pewno nie będzie przeszkadzać Najwyżej będzie podjadać, bo jak się dobrze przyprawi, to w smaku jest naprawdę niezłe, mojej żonie bardzo smakuje


http://csaregiment.pl/ nowa strona i forum 14th Louisiana

Offline

 

#4 2009-08-10 10:34:50

von Munchhausen

Ojciec założyciel

3521182
Call me!
Skąd: Kłodzko
Zarejestrowany: 2008-09-09
Posty: 573
Punktów :   
WWW

Re: Kącik kulinarny

Znalazłem w sklepie konserwy o wdzięcznych nazwach "Wołowina w sosie" i "Wieprzowina w sosie", puszki bez otwieraczy. Po zdjęciu etykietki z powodzeniem może udawać epokową konserwę. Termin przydatności do spożycia lipiec 2011. Z tego co pamiętam cena wynosi ok. 7zł. Jak ktoś chce to mogę mu zakupić.


http://csaregiment.pl/ nowa strona i forum 14th Louisiana

Offline

 

#5 2009-08-11 21:14:18

von Munchhausen

Ojciec założyciel

3521182
Call me!
Skąd: Kłodzko
Zarejestrowany: 2008-09-09
Posty: 573
Punktów :   
WWW

Re: Kącik kulinarny

Dzisiaj dwa przepisy na pyszności, podglądnięte na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/ .
Obydwa przepisy epokowe, z dużym prawdopodobieństwem mogli je znać emigranci z Polski.

Schab suszony a'la szynka parmeńska. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560

Kawałek schabu bez kości oczyścić z błon. Ma zostać czyste surowe mięso. Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Włożyć do pojemniczka i wstawić na 5 (pięć) dni do lodówki obracając mięso raz dziennie. Aby zapach czosnku nie rozszedł się po całej lodówce, można mięso umieścić w garnku z pokrywką.
Po 5 dniach mięso włożyć do damskiej podkolanówki, kawałka rajstopy naciągnąć, zakręcić, przełożyć ponownie (mają być 3-4 warstwy). Mocno osznurować jak baleron i powiesić w przewiewnym miejscu na 5 dni np. w kuchni.
Po 5 dniach schab włożyć do lodówki na minimum 7 dni obracając raz dziennie - już nie trzeba ukrywać w garnku. Po tym czasie jest gotowy do spożycia.
Wyschnie prawie o polowe, czas wysychania (produkcji) 17 dni, ale się opłaca. Ja robiłem ostatnia fazę nie 7 a 21 dni, wysechł mocno ale i tak jest pyszny, kroi się cieniusieńkie plasterki.

http://images50.fotosik.pl/178/17edcb53e87bc686.jpg
http://images45.fotosik.pl/179/1c3817eabf0f499a.jpg

--------------

Basturma http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1024

    * 1 kg polędwicy wołowej lub innego, ładnego kawałka mięska wołowego,
    * 15 dag soli,
    * 10 dag słodkiej papryki w proszku (może być i ostra, wedle upodobań),
    * 10 dag suszonych nasion kozieradki w proszku,
    * 2 dag zmielonego pieprzu,
    * 5 ząbków czosnku.

Zresztą ilość i rodzaj przypraw można dobrać według własnego uznania.
Mięsko oczyścić z błon. Wytrzeć do sucha, obtoczyć w soli i ? części przypraw (połowę przypraw odłożyć w szczelnie zamkniętym naczyniu), włożyć do szklanego, emaliowanego lub innego odpornego na sól naczynia i odstawić na ok. 10 dni do chłodnego i ciemnego pomieszczenia, w ostateczności zaś do lodówki. Codziennie zlewać puszczany przez mięsko sok i obracać je.
Następnie wyjąć mięsko, natrzeć pozostałą częścią przypraw i powiesić w przewiewnym miejscu na ok. 2 tygodnie.
Ususzoną basturmę kroić na cienkie, niemalże przeźroczyste plasterki.
http://images45.fotosik.pl/179/5de7f6db89e03798.jpg

-------------

Na przemarsz nie dam rady, ale na imprezę z Czechach na pewno przyrządzę któryś z tych specjałów


http://csaregiment.pl/ nowa strona i forum 14th Louisiana

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora